Wil jij graag elektrisch rijden maar durf je de stap niet zetten? Zit je nog met vragen over elektrificatie of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over elektrisch rijden en alles wat ermee te maken heeft.
Wil jij elektrisch rijden graag zelf ervaren en meer te weten komen over de verschillende modellen? Op donderdag 6 oktober organiseert KIA Turnhout het ‘KIA EV event’ waar de CEO van Stroohm en Salar al jouw vragen beantwoorden en je laat kennismaken met elektrisch rijden.
1. Is de verzekering van een elektrische auto duurder?
Het is zo dat de meeste autoverzekeraars geen onderscheid maken tussen een elektrische wagen of een wagen die rijdt op fossiele brandstof. De meeste risico’s zijn namelijk dezelfde. Wat wel meetelt is de aankoopprijs van de wagen. Wanneer die van een elektrische wagen hoger ligt dan die van een auto met verbrandingsmotor, zal het tarief logischerwijs ook hoger liggen.
Verder hebben elektrische wagens soms meer vermogen dan een model met een diesel- of benzinemotor. Net zoals bij klassieke modellen is de regel: hoe meer pk’s, hoe hoger het risico op een incident en hoe hoger de premie die je zal betalen.
Het voordeel is wel dat een elektrische wagen veel minder onderhoud nodig heeft. Denk maar aan oliewissels die er niet zijn of remmen die veel minder vaak moeten vervangen worden dankzij het afremmen op de motor.
2. Wat kan ik doen om mijn EV in de winter optimaal te laten presteren?
Het klopt dat koude temperaturen niet bevorderlijk zijn voor de prestaties en laadsnelheid van elektrische wagens. Toch zijn er heel wat tips die je kunnen helpen meer rijbereik uit je wagen te halen in de winter.
3. Hoe vergoedt mijn werkgever de laadkosten onderweg en thuis?
Bij een diesel- of benzinewagen die vergoed wordt door je werkgever, hoort vaak een tankkaart. Bij een elektrische wagen hoort ook zo’n kaart. De laadpas, die dan op naam staat van het bedrijf, kan je gebruiken bij verschillende publieke laadpunten om je wagen op te laden.
Als je als werknemer je wagen thuis wil opladen, moet je privéstroom gebruiken. Maar hoe wordt dat dan vergoed door de werkgever? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Een veelvoorkomende optie is het split-billingsysteem.
Je werkgever kan een ingebouwde energiemeter laten installeren bij je thuis die het verbruik van de laadpaal scheidt met jouw privé-energieverbruik. Volgens het split-billingsysteem komt dan de energiefactuur van de laadpaal apart bij jou of je werkgever terecht.
4. Is de grootste batterij ook de beste?
Elektrische auto’s zijn steeds vaker leverbaar met verschillende batterijgroottes. Dit gaat natuurlijk hand in hand met voor- en nadelen.
Een grote batterij resulteert in meer vermogen (kW) en daardoor ook in sneller optrekken en meestal een hogere topsnelheid. Bovendien heeft een grotere batterij ook een groter rijbereik.
Daartegenover staat wel dat een grotere batterij meer weegt en meer verbruikt dan dezelfde wagen met een kleinere batterij. Hierdoor krijg je extra slijtage van de banden en remmen. Daarbij komt dat het opladen van een grote batterij ook langer duurt.
Een grote batterij is dus niet beter of slechter maar heeft vooral te maken met jouw mobiliteitsprofiel. Leg de voor- en nadelen naast elkaar en beslis wat voor jou het beste werkt!
5. Mag je een EV slepen?
Autopech: of je nu met een diesel, benzine of elektrische wagen rijdt, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Indien het probleem niet ter plaatse kan hersteld worden, wordt de wagen meestal afgesleept naar een garage. Maar mag dit wel bij een elektrische wagen?
In de meeste gevallen raadt de garage of constructeur aan om het elektrische voertuig niet af te slepen met een takelwagen. Bij een elektrische auto zijn de elektromotoren rechtstreeks verbonden met de wielen en kunnen ze niet losgekoppeld worden. Wanneer de wagen gesleept wordt over zijn aandrijfwielen, wordt de motor in beweging gezet wat voor onherstelbare schade kan zorgen. Gelukkig zijn de meeste pechverhelpers hier tegenwoordig op voorzien!
Benieuwd naar alle antwoorden of heb je zelf nog vragen over elektrisch rijden? Stel ze hieronder in het contactformulier. We doen ons best om alle ingestuurde vragen te beantwoorden op het ‘KIA EV event’ op donderdag 6 oktober.
Tot dan!